Trekhaak laten plaatsen (opties + kostprijs)

Voor de renovatie van mijn appartement had ik geen goesting om continu een aanhangwagen of een camionette te huren, daarom had ik mij een heel oude camionette gezocht. Via Facebook Marketplace had ik een Renault Trafic zonder trekhaak van 2007 voor 2500 euro kunnen kopen bij een handelaar in Houthalen-Helchteren.

Nu, voor de renovatie was dit goed, uiteindelijk geen trekhaak nodig gehad, gezien de grote laadruimte en de dakdrager van de bestelwagen. Nu heb ik de camionette verkocht omdat ik ze niet meer nodig heb en zit ik met de auto die ik via het werk kan gebruiken. Dit is een Toyota CH-R zonder trekhaak en met een kleine kofferinhoud.

Een trekhaak voor een remorque of fietsdrager zou de ideale oplossing zijn. Geen probleem want op de meeste wagens kan je achteraf nog een trekhaak laten monteren ook zo bij mijn Toyota. Je hebt 2 opties, officieel via de garage van het merk of op de aftermarket bij een installateur die exclusief trekhaken plaatst.

Hieronder de 2 opties en de offertes die ik ontvangen heb.

Een trekhaak laten plaatsen bij de officiële autodealer

Omdat het om een bedrijfswagen ging dacht ik dat de installatie van een trekhaak via de garage prijs / kwaliteit het meest interessant zou zijn. Maar dat was toch even verschieten. De prijs van een afneembare trekhaak inclusief montage kwam op 900,21 euro, 21% belastingen inbegrepen.

De afneembare trekhaak zelf werd gerekend aan 319 euro, de bekabeling voor een 7-polige stekker aan 150 euro, de arbeid om het te plaatsen aan 265,50 euro en dan nog 7,20 euro voor klein materiaal en 2,48 euro milieubijdrage. Hier dan nog 156,36 euro btw bij.

Lijkt vrij prijzig, maar dan is het officieel uitgevoerd en aangesloten. En vermoedelijk krijg je er ook nog garanties bij.

Een trekhaak laten plaatsen via een aftermarketbedrijf

Als je zelf moet opdraaien voor de kosten van een trekhaak en heb je zelf niet de vaardigheden om er een te plaatsen dan kan je bij een aftermarketbedrijf terecht. Tegenwoordig kan je vrij eenvoudig de prijzen hiervan online raadplegen. Voor mijn wagen (de CH-R) komt de prijs op 499 euro.

De installatie van de trekhaak zou maximum 2 uur duren. De prijs is net zoals bij de officiële dealer all-in. Er is geen opsplitsing van de kosten, maar het volgende is inbegrepen: een afneembare trekhaak, de kabelboom voor een 7-polige stekker, montage en garantie.

Kijk zeker na of het bedrijf betrouwbaar is door reviews op te zoeken en eventueel eens op Google Streetview te kijken of de locatie er betrouwbaar uitziet.

Zelf een trekhaak plaatsen

Het zelf plaatsen van een trekhaak is af te raden. Tenzij je heel goed weet waar je mee bezig bent. De schade die kan ontstaan door het verkeerd of niet goed installeren van een trekhaak kunnen enorm zwaar zijn en misschien zelfs tot dodelijke slachtoffers leiden. Zeker af te raden dus.

Maar zoals gezegd als je ervaring hebt met wagens en je een goede basis automechaniek onder de knie hebt kan je zelf een trekhaak installeren. Online vind je hier uitgebreide handleidingen en filmpjes over. In essentie komt het erop neer dat je de trekhaak stevig moet monteren en de trekhaak zeker niet de nummerplaat mag verbergen, tenzij je een afneembare trekhaak plaatst natuurlijk.

Een trekhaak om zelf te plaatsen vind je al voor een prijs vanaf 100 euro. Houd er rekening mee dat je ook nog bekabeling nodig hebt en het materiaal om de trekhaak mee te installeren. De prijs is ook sterk afhankelijk van wat je met de trekhaak wil doen en hoeveel druk er op de trekhaakkogel komt. Informeer je goed voor je hieraan begint.

2 gedachten over “Trekhaak laten plaatsen (opties + kostprijs)”

 1. Beste,

  Graag had ik wat meer informatie verkregen over het plaatsen van een afneembare trekhaak voor een renault master L2H2 van het bouwjaar 2022. Wij hadden graag een afneembare trekhaak geplaatst aangezien wij af en toe ook een aanhangwagen moeten trekken maar we willen deze er ook kunnen afhalen voor het laden van paletten. Er staat reeds nog geen trekhaak op de bestelwagen.

  Is het mogelijk mij eens telefonisch te contacteren?

  Met vriendelijke groeten,

  Jarno De Wandel

  Technisch en commercieel adviseur

  Beantwoorden

Plaats een reactie