Zonnepanelen laten plaatsen (opties + kostprijs)

Als je niets van zonnepanelen kent, lijkt het zeer intimiderend. Tal van vragen komen bovendrijven. Hoeveel panelen, kan het op mijn dak, kan het als je in een appartement woont, heb je een thuisbatterij nodig, wie is een betrouwbare leverancier, is het voordeliger om het zelf te plaatsen. In deze post laat ik je weten wat ik over het onderwerp ontdekt heb.

Is het interessant voor mij om zonnepanelen te leggen?

Dit is waarschijnlijk de eerste vraag die je je zult stellen. Het antwoord is zo goed als zeker ja omdat we op dit moment met enorm hoge energieprijzen zitten in België. Zo is het als je zonnepanelen hebt liggen interessanter om elektrische te verwarmen (bijvoorbeeld met je airco), dan op gas of mazout.

Als je je afvraagt of je dak of de plaats waar je woont genoeg rendement zal halen, dan kan je de handige tool van de Vlaamse overheid gebruiken. Deze tool heet “De Zonnekaart”.

Klik hier om naar de zonnekaart te gaan en je adres in te voeren om te kijken welk deel van je dak het meeste rendement zal opbrengen.

Als je je adres correct hebt ingevuld krijg je een kaartje te zien zoals hieronder.

Resultaat zonnekaart
Voorbeeld resultaat van de tool Zonnekaart van de Vlaamse overheid.

Op de kaart zien we dat de groene delen ideaal zijn om panelen te leggen. Je ziet zelfs wat de oppervlakte ongeveer is die je kan beleggen. Met deze cijfers kan je al zelf wat gaan rekenen. Je kan een schatting maken van het aantal zonnepanelen dat je kan laten plaatsen en daardoor ook weten wat het je ongeveer gaat kosten.

Kan je zonnepanelen laten plaatsen als je op een appartement woont?

Ja, dat kan. Maar eigenlijk hangt het er vanaf wat de mede-eigenaars beslissen. Op eigen houtje zal het moeilijk worden om zonnepanelen te plaatsen behalve als je over een groot privéterras beschikt. Bij de meeste appartementsblokken zul je toestemming moeten krijgen van de raad van eigenaren om op het dak je zonnepanelen te plaatsen. Maar de kans is groot dat meerdere personen in het woonblok dan ook zonnepanelen willen gaan leggen. Hoe pak je dit aan en is dit überhaupt technisch mogelijk?

Optie 1: Je hebt een plek in het gebouw waar je volledige controle over hebt, een terras of plat dak

Als je de luxe hebt om over een groot terras te beschikken dan kan je de zonnepanelen daar plaatsen. Afhankelijk van wat je met de opgewekt energie wil doen kan je al van start gaan met een systeem dat niet per se via je stroomkast loopt. Denk aan de systemen van Bluetti. Hiermee kan je een eigen circuit met zonnepanel opzetten met een batterij om de opgewekte energie in op te slaan. Deze elektriciteit kan je dan gebruiken om de verlichting op je terras mee te laten branden, terrasverwarmers mee te laten draaien of eender welke elektronica mee in leven te houden.

Bekijk hier een voorbeeld op Youtube van hoe je het Bluetti systeem zou kunnen gebruiken.

Optie 2: Samen met je buren zonnepanelen leggen

Dit is de optie waar ik zelf naar aan het kijken ben. Er zijn verschillende personen in het appartementsblok geïnteresseerd in het gebruiken van het dak om zonnepanelen op te plaatsen, maar we hebben het nog niet in detail besproken. We zijn met meer dan 20 wooneenheden dus het gaat het een hele klus worden om iedereen mee aan boord te krijgen, dat is 1. Maar dan is er nog de vraag. Is het wel mogelijk. Hoe wordt de stroom verdeeld, of is het mogelijk om de stroom door te verkopen en de inkomsten onder de bewoners te verdelen… ik zoek het uit in dit artikel.

Elektriciteit zonnepanelen verkopen

Als ik er over nadenk zonder veel research te doen lijkt het mij het meest interessant en het eerlijkst om de via zonnepanelen opgewekte energie gewoon te verkopen aan het net en de inkomsten in de kas van de residentie te laten verzamelen. Met deze inkomsten zouden dan extra werken uitgevoerd kunnen worden aan de gevel, extra isolatie en de renovaties van de terrassen. Als er genoeg in kas zou zitten en de werken zijn uitgevoerd kan erover nagedacht worden om alle eigenaars hun deel te laten uitbetalen.

Plaats een reactie