Keuken laten plaatsen (opties + kostprijs)

Een van de laatste dingen die je doet bij een nieuwbouw of renovatie is de keuken plaatsen. Maar de keuken kan alleen maar correct geplaatst worden als je tijdens het ruwwerk alles correct hebt voorzien (waterleidingen, gastoevoer, toegang tot schoorsteen voor dampen en elektriciteitsdraden). Daarom hier een overzicht van de stappen die ik doorlopen heb samen met de aannemer om tot een mooie functionele keuken te komen.

Het begin, het ontwerp van je keuken

Voor je aan de voorbereidingswerken voor je nieuwe keuken kan beginnen moet je weten hoe je keuken er gaat uitzien. Om inspiratie op te doen had ik Pinterest gebruikt, als je hier een account aanmaakt kan je de keukens die je mooi vindt pinnen op een virtueel prikbord.

Als je je stijl bepaald hebt kan je overgaan tot het tekenen van een simpel plannetje voor de keuken die je in je huis of appartement wil gaan installeren. Ik had gewoon een A4-papier genomen, de muren er op afgetekend en de lengtes van de muren er bij geschreven. Duid aan waar je de pompbak wilt, waar het afwasmachien komt en waar je stopcontacten wil. Je begint van 0 dus je kan beter zoveel mogelijk als je nodig hebt er in steken. Zo heb ik 7 stopcontacten er op gezet omdat ik in de oude keuken er maar 2 had 🙂

Wie plaatst de keuken?

Nu je weet wat de stijl is die je wil en waar alles moet komen kan je gaan kijken hoe en door wie je de keuken zal laten plaatsen. Voor het plaatsen van een keuken heb je 3 opties: je laat het maken door een schrijnwerker, je maakt gebruik van een keukenmakelaar (bv Ixina) of je plaatst de keuken zelf (bv Ikea).

Hoewel ik de keuken eerst door een schrijnwerker wilde laten plaatsen ben ik uiteindelijk zelf voor een keuken van Ixina gegaan. De Ixina keuken was uiteindelijk bijna de helft goedkoper dan die wat door de schrijnwerker geplaatst zou worden. Voor mij kwam de keuken bij de schrijnwerker op ongeveer 19.000 euro inclusief toestellen en installatie en die bij Ixina kwam op 10.500 euro inclusief toestellen en installatie. En aangezien ik niet van plan ben om er altijd te blijven wonen ben ik dan voor Ixina gegaan.

Na het bevestigen van je bestelling zal er nog een opmeter langskomen, die nam bij mij zelf contact met me op om een afspraak te maken. Dit was een onafhankelijke schrijnwerker die voor Ixina opmetingen deed. Zeer vriendelijke man die alles nauwkeurig opmat met een laser en meter en noteerde op zijn papieren. Deze man schreef me ook op wat er allemaal voorzien moest worden voor de keuken (aansluting oven en het speciale aftakkraantje voor de vaatwasser).

Keuken Ixina vs schrijnwerker

Waar ik ook van verbaast was, was hoe kort bij je qua design geraakt met de modulaire manier van werken van een firma zoals Ixina. Je kan tegenwoordig in alle kleuren en stijlen je keuken voor een correcte prijs laten plaatsen. Het nadeel is wel dat je geen perfecte maat keuken hebt. Bij de versie van de schrijnwerker zou de keuken bijvoorbeeld ook een deur naar de berging wegwerken waardoor er een soort van geheime voorraadkamer zou ontstaan. Maar ja voor 8.500 euro minder vond ik het zonder die geheime deur ook wel goed 🙂

Tip: Keukenbedrijven gebruiken dezelfde leverancier

Ook een tip, bedrijven zoals Ixina, Eggo en vele anderen maken gebruik van dezelfde leverancier. Als je bij al die keukenwinkels langsgaat zie je dat de handgrepen en knoppen allemaal hetzelfde zijn. Je kan dus voor exact hetzelfde design kiezen en dan gebruikmaken van de promoties die je het beste uitkomen. Eens de bon ondertekend gaat het order naar de fabriek in Duitsland (volgens de installateur die bij mij is langs geweest toch).

Aan de slag, het voorbereidend werk

Nu alles geregeld is kan je beginnen aan de werken zelf. Bij mij moest alles eruit inclusief de chape. In volgorde … eerst de oude keuken uitgebroken, dan de muur tussen de keukenruimte en de muur. Oude chape er uit. Betonsloffen voorzien voor het steken van de poutrel. Leidingen en afvoeren gelegd waar ze moeten liggen voor de pompbak. Stroomleidingen gelegd en dozen voor de stopcontacten voorzien. Chape over de nieuwe leidingen. De muren opnieuw bezet waar nodig. Stopcontacten erin en het ruwe werk was klaar.

Voorbereidingswerk voor keuken

Het afwerken van de keukenruimte

Voor de afwerking van de ruimte moesten er dan nog 2 dingen gebeuren. De vloer leggen en het verven. Ik heb lang getwijfeld of ik al zou verven maar uiteindelijk toch al alle muren geverfd voor de keuken er in kwam. Het voordeel is dat alles dan al mooit aansluit en je niet de keuken moet afplakken als je na de plaatsing nog moet verven.

Qua kleur voor de keukenmuren had ik een stuk hout uitgehaald met de kleur van mijn keuken (bij de lokale Ixina). Met dat plaatje ben ik naar de verfwinkel gegaan en die raadden mij toen aan om een iets zachtere kleur te nemen dan de accentkleur van de keuken (zwart bij mij). En ik moet zeggen het ziet er geweldig uit.

Het effectief plaatsen van je keuken

Tijdens het verven had ik Ixina op de hoogte gebracht dat de ruimte klaar was en de keuken geplaatst kon worden. Ik weet niet of het altijd zo is maar de installatie kon al binnen de 2 weken.

De dag voor dat de installateur de keuken kwam installeren werd de keuken geleverd. Dit werd zonder problemen op het 2de verdiep gedaan. De 2 mannen die de keuken kwamen leveren hadden zelf een verhuislift bij. Alles werd netjes afgedekt en in geen tijd stond de volledige keuken in dozen in mijn living.

De installatie zou 2 dagen in beslag nemen en had dan ook 2 dagen ter plekke gewerkt om eventueel te kunnen helpen bij de installatie. Tot mijn grote verbazing was er maar 1 installateur. Die begon direct toen hij aankwam, ik dacht dat ik vaak moest helpen maar toen ik na 4 uur ging kijken stond al 1 helft van de keuken inclusief de hangende kasten. De keukeninstallateur kon blijkbaar alles alleen, hij had een liftje bij en een soort van opblaaskussen om alles op juiste hoogte te brengen zonder zelf iets te moeten heffen.

Na 2 dagen was alles proper afgewerkt, inclusief toestellen, kitten, vooruit brengen van de stopcontacten en het plaatsen van de plinten bovenaan de keukenkasten. Hieronder het eindresultaat.

De geïnstalleerde keuken

Je ziet dat de basis is zoals het ontwerp van de keuken (afbeelding bovenaan deze pagina). Het enige wat is aangepast is de kleur van de keukenkast waar de kookplaat in zit, ook wit in plaats van zwart. Ben blij met deze aanpassing. Heb dan het stukje muur links zwart geverfd (vóór de start van de installatie) om het contrast er wat in te houden.

Na de installatie van de keuken

Al bij al een zeer positieve ervaring. Het enige was dat de installateur een vrij grote lat gebruikt had om een verschil op de muur weg te werken, dit was mooier geweest met een klein houten profieltje. Maar goed de lat hing al 🙂 Verder is er ook een plint bovenaan de kast een halve centimeter achteruit gegaan, denk dat die lat een beetje te groot was of zo. Dat ga ik zelf eens fiksen als ik tijd heb.

Waarom de keuken niet zelf plaatsen?

Bij mij ontbrak het aan kennis om een keuken te plaatsen maar nu ik gezien heb hoe de aannemer alles klaarmaakte en hoe eenvoudig eigenlijk de installatie van de keuken zelf is denk ik wel dat ik een volgende keer de keuken zelf ga installeren. Natuurlijk beschik ik niet over gespecialiseerd materiaal zoals de hulplift en de opblaaskussens maar met een man extra is dat niet nodig.

Aan mensen die nog nooit een keuken hebben zien installeren of er bij geholpen hebben zou ik aanraden om ook eerst met een firma zoals Ixina of Eggo te werken. De vakmannen hebben enorm veel ervaring waardoor alles razendsnel gaat tegen een correcte prijs. En als je de keuken na 10 jaar beu bent of je dan meer geld hebt, kan je het nog altijd anders doen.

Plaats een reactie